Doba kvetení
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Acer saccharum
Javor cukrový, Javor cukrodárný

stanoviště: polostín-přímé slunce výška: 30 m a více použití: soliterní pH půdy: olistění: opadavé barva listu: světle zelená barva květu: žlutá barva na podzim: žlutá, oranžová, červená, hnědá barva plodu: zelená, hnědá
 
 
 
 
Katalogové č.:  LS90
Popis a péče

Tento široce sloupovitý javor pochází z východu Severní Ameriky (Kanada), kde se běžně vyskytuje v lesích. Může dosáhnout 30-40m. Listy jsou opadavé, dlanitě laločnaté s třemi, až pěti laloky, zelené a na rubu šedobílé. Na podzim se zbarvují do úžasných barev-žluté, oranžové nebo červené, až šarlatové. Kvetou v převislých zelenožlutých květenstvích na jaře s rašením mladých listů. Plodem je křídlatá nažka. Jsou to velmi pěkné parkové stromy. Vyžaduje humózní, živinami bohatou, lehkou a stále mírně vlhkou zem a polostín i slunce. Tento javor se používá pro výrobu javorového cukru (sirupu), zdrojem je jeho míza. Na litr sirupu nebo 0,5 kg javorového cukru je zapotřebí asi 40 litrů mízy. Také míza bříz obsahuje cukr. Naši předkové v květnu pili šťávu z bříz čerstvou nebo zkvašenou na slunci. Lidé věřili, že si tím zachovávají krásu, zdraví a plodnost.

TOPlist